جراحی سرطان مثانه

برداشتن (رزکشن) توده مثانه از طریق مجرای ادراری (TURT)

جراحی تومور مثانه از طریق مجرا که به آن برداشت تومور مثانه از طریق مجرا (Transurethral Resection of Bladder Tumor – TURBT) گفته می‌شود، یک روش جراحی است که برای تشخیص، درمان و برداشت تومورهای موجود در مثانه استفاده می‌شود. این جراحی، که به‌طور معمول به‌عنوان اولین مرحله در درمان سرطان مثانه انجام می‌شود، از طریق وارد کردن ابزارهای خاص از راه مجرای ادراری صورت می‌گیرد. ( تصاویر استفاده شده بر گرفته از اینترنت می باشد)

هدف از این جراحی برداشتن تومورهای موجود در مثانه، تشخیص مرحله و نوع سرطان، و جلوگیری از رشد مجدد آن است . TURBT اولین قدم درمانی در بیشتر موارد سرطان مثانه است و گاهی اوقات تنها درمان مورد نیاز می‌باشد. جراحی تحت بی‌حسی نخاعی یا بیهوشی عمومی انجام می‌شود و معمولاً بین 30 دقیقه تا 1 ساعت طول می‌کشد.
ابزار مخصوص مورد استفاده در این جراحی شامل سیستوسکوپ و رزکتوسکوپ می باشد که از طریق مجرای ادراری به مثانه وارد می‌شود. این وسیله دارای دوربین و ابزار جراحی کوچکی است که برای برداشت تومور استفاده میگردد. با استفاده از این وسیله، تومور از دیواره مثانه بریده شده و نمونه‌ها برای بررسی نوع پاتولوژی و مرحله بیماری به آزمایشگاه ارسال می‌شوند. با توجه به مرحله بیماری، درمانهای تکمیلی بعد از جراحی, شامل بررسی های منظم داخل مثانه ای و همچنین تزریق داروهای داخل مثانه ای، برای بیمار تجویز میگردد.

آمادگی‌های قبل از جراحی:

مراقبت‌های بعد از جراحی:

عوارض احتمالی جراحی:

پیگیری‌های پس از جراحی:

بررسی‌های منظم: پس از TURBT، پیگیری‌های منظم با پزشک ضروری است تا از عدم بازگشت تومور اطمینان حاصل شود. یک از ویژگی های تومور مثانه، میزان عود بسیار بالای آن می باشد که در بعضی موارد تا ۱۵ سال بعد از اولین جراحی برداشت تومور گزارش شده است. به همین دلیل، بعد از برداشت اولیه، جهت کاهش عود، از درمان های داخل مثانه ای و همچنین سیستوسکوپی های دوره ای بهره برده میشود.
هدف از انجام سیستوسکوپی‌های دوره‌ای، تشخیص زودرس عود و درمان سریع، قبل از گسترده شدن تومور می باشد.
درمان‌های اضافی داخل مثانه ای (مانند شیمی‌درمانی یا ایمنی‌درمانی) نیز با هدف کاهش عود و پیشرفت تومور، در برخی موارد تومور مثانه انجام میشود که به صورت تزریق های داخل مثانه ای با فواصل منظم در کلینیک بیمارستان انجام میشود.

نکات مهم برای بیمار:

جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد جراحی TURBT و سرطان مثانه به قسمت اطلاعات بیماری های ارولوژیک مراجعه نمایید.

رادیکال سیستکتومی

رادیکال سیستکتومی یا جراحی برداشتن مثانه یکی از روش‌های اصلی درمان سرطان مثانه پیشرفته است که در طی آن، مثانه به همراه بافت های اطراف،که در مردان شامل پروستات، کیسه منی و غدد لنفاوی اطراف و در زنان تخمدان‌ها، لوله فالوپ، رحم، دهانه رحم، بخشی از واژن و غدد لنفاوی اطراف می شود، برداشته میشود. این جراحی به دلیل ساختار پیچیده ناحیه لگن و همچنین لزوم برقراری مجدد سیستم دفع ادرار، یکی از پیچیده ترین و طولانی ترین اعمال جراحی ارولوژیک می باشد. جراحی به صورت باز و تحت بیهوشی عمومی انجام میشود. معمولاً جراحی ۴ تا ۶ ساعت طول می‌کشد، ولی مدت زمان دقیق به شرایط فردی بیمار بستگی دارد.

از آنجایی که عملکرد مثانه، ذخیره ادرار و دفع آن در فواصل منظم است، بعد از انجام جراحی سیستکتومی، بایستی فعالیت آن به نحوی مشابه سازی شود. به عبارت دیگر، برای دفع ادرار تولید شده توسط کلیه ها، باید راهکاری منطقی طراحی گردد تا بیمار بتواند به زندگی اجتماعی خود بازگردد.
دو راهکار کلی برای این منظور وجود دارد:

  • اتصال سیستم ادراری (حالب ها) به جدار شکم به صورت مستقیم و یا با استفاده از قسمتی از روده بیمار (روش کاندوئیت). در این شیوه ادرار تولید شده داخل کیسه مخصوص که به جدار شکم چسبانده می شود، جمع شده و بیمار در فواصل منظم، با استفاده از دریچه تعبیه شده در کیسه، ادرار را تخلیه میکند. کیسه ادرار ( کیسه یورستومی)، با استفاده از چسب به جدار شکم چسبانده می شود و هیچ منعی در زندگی اجتماعی بیمار و یا استحمام ایجاد نمیکند. ( تصاویر استفاده شده بر گرفته از اینترنت می باشد)
  • ایجاد کردن مخزنی جهت ذخیره سازی ادرار که با استفاده از روده بیمار انجام میشود و این مخزن به مجرای ادراری باقی مانده و یا جدار شکم متصل شده و بیمار از طریق مجرای ادراری و یا از طریق سونداژ مجرای تعبیه شده، ادرار می کند.

هر چند که در ظاهر، عمل جراحی دوم بیشتر به نظر منطقی میرسد، اما امکان انجام آن برای همه بیماران میسر نبوده و با توجه به مراقبت های بیشتر، لزوم به انجام سوند گذاری مکرر بعد از جراحی و همچنین عوارض بیشتر جراحی، اکثریت بیماران به شیوه اول جراحی میشوند.

آمادگی‌های قبل از جراحی:

مراقبت‌های بعد از جراحی:

عوارض احتمالی:

پیگیری‌های بعدی:

جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد جراحی رادیکال سیستکتومی و سرطان مثانه به قسمت اطلاعات بیماری های ارولوژیک مراجعه نمایید.